Skynda dig med allt.

- Hamlet, Hamlet, skynda, skynda! Du kanske inte hinner alls. Hinner allt. Få inte beslutsångest nu, men du måste faktiskt bestämma dig. Din ära hänger på det. Och kanske mer. Vad ska du göra? Vad vill du göra? Vilka måste du ha i åtanke? - Hallå!? Vad tänker du på? Inte stå där och drömma nu. Du har inte tid att sova. Det kan du göra när du är död. Tänk på din arvedel - du har inte bara dig själv att tänka på. Du är Atlas, med världen på dina axlar. Så du ser ut i synen, har du tappat smöret? Men se då till att leta upp det. Skynda, skynda! Sju nycklar krävs för att låsa upp. Och då tänker jag på lögnen och inte din Ofelias kyskhetsbälte. Eller du kanske redan varit där och nallat... Stygga lilla pojke. Står du där och läser nu? Ord, ord, ord, vad har du väl för nytta av böcker - till handling. Vad göra? Hur ska det vara? Eller ska det inte vara? Skrid till verket, dra ditt vapen. Eller inte... Ta åtminstone ett beslut människa! Stå inte bara där som en annan skröplig kvinna.

Som folk är mest.

Det finns inga helgon, det finnns inga knäppskallar. Inte här. Här finns bara en bunt med människor, lika udda som alla andra. Det är det som bekymmrar mig, att alla är lika vansinniga. Mångalna och matglada och sömnglada och glada i att vara misserabla någon gång emellanåt. Att prata högt för sig själv är ett tecken på psykisk stabilitet. Och på samma gång...

  Vi är helgonförklarade knäppskallar och knäppa helgon. Vi gör så gott vi kan och ibland yttrar det sig i att vi gör allt utom det vi ska och borde. Men kanske det vi måste.

"Ofelia plockar krasse" och "herr Hamlet går i salen och tror att han är galen" för att någorlunda ordagrant citera Cornelis Vreeswijk. I slutändan går Ofelia i sjön istället för kloster och Hamlet dör han med... Men vem gör inte det?


En saga.

Han satte sig högst uppe i ett träd för att på så sätt kunna titta ner på världen. Jag befinner mig i blåsväder (vinden ven kring hans öron) och behöver distans sa han högt till sig själv och fågeln i det andra trädet. Som dock inte verkade nämnvärt intresserad. Timmarna gick och den lille herren blev trött i armarna och hungrig och kunde krasst konstatera att det är bra att tänka igenom saker innan man gör dem. För om han bara planerat i sin utflykt i förväg hade han kunnat ta med sig det han behövde. Då insåg han; att nu hade han allt sett saker och ting i sitt rätta ljus, han hade fått den distans han letat efter i trädet. Och så klättrade han ner och gick hem och talade om för sin fru och sina barn att de var tvungna att sälja husvagnen, för att han inte hade tänkt igenom det ordentligt och alldeles glömt bort både elräkningen och amorteringen på huset. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar utan husvagn.

Underjorden

Vem vill inte gå under jorden ibland? Platsen där man kan gömma sig undan världen. Enda övriga anledning till befinna sig under jorden är om man är död. Eller bor med Prins Hatt. Men eftersom vi inte känner varandra speciellt väl (och han är lite väl egen för min egna smak), så har underjorden, för mig och Alice, varit en plats att fly undan till. Just nu befinner sig underjorden på en övervåning. I underjorden kan man försöka finna sig själv. "It´s only when I losse myself I find myself..." för att citera Depeche Mode. En tillfällig modefluga... vad de kallade sig själva och vad man nog kan säga om att finna sig själv (det går mode i fenomenet och troll i mina tankar). Frågan är då om man lyckas förlora sig i underjorden. Och vad det innebär?

  Läste i någon tidning att personer som drabbas av ångest (i relativt unga dagar) oftast lever fullt normala och stabila liv något (eller var det några) tiotal år senare, men att de som sagt sig lida av nedstämdhet inte mår bättre i samma utsträckning. Undrar vad man kan läsa ut av det? Kan man inte läsa ut det får man väl läsa ut någon bok.


Hur kommer det sig

Hur kommer det sig att så många människor inte har tid för varandra längre? Jag pratar inte om att hälsa på främlingar man möter på gatan. Även om det kan vara ganska trevligt. Jag tänker på vänner och bekanta, och i första hand goda vänner. Om man nu kan kalla den man inte har tid för, för en god vän? Det kanske handlar om ett vardagsliv med jobb och slit som inte ger utrymme för sällskapliga aktiviteter. Eller om att vi tror oss vara så stressade att vi stressar upp oss över det och tappar ork för umgänge. Eller så handlar det om att man har en så stor umgängeskrets att det inte går att få ihop schemat. Eller kanske dåligt samvete: Jag är en så dålig vän, det var så länge sedan jag hörde av mig (en negativ spiral där man inte hör av sig eftersom det var så länge sedan sist och nu känner man sig dum), jag är så tråkig, jag har gjort alldeles för få plastikoperationer på sista tiden för att vara intressant, jag vill inte tjata, inte tränga mig på (och sedan sitter alla hemma hos sig själva och grubblar).Eller så är man rädd för att blotta sig och visa hur knäpp man egentligen är (för man är ju den enda i världen som är precis så vansinnig och knepig...). Kanske det handlar om rädsla för att inte duga till, inte räcka laget om. Eller så ställer man så höga krav på sina vänner att man inte vågar vara vän med någon för att man inte tror sig kunna upfylla kraven själv.

vi väntar med rubriken

och jag väntar med det mesta. Har degat först framför dvd-spelaren och sedan här. Och väntar. Väntar på att jag ska göra det jag ska göra. Undrar just om jag inte sova en stund först, en liten eftermiddagslur.

Har sett Shrek 2 nu och måste säga att jag gillade den skarpt. Men kan också konatatera att jag sakta men säkert gått från okänslig till blödig. När jag förut knappt blev fuktig i ögonvrån för de sorligaste öden snyftar jag nu en smula över en humoristik film. Animerad dessutom. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag bör se fenomenet som någonting positivt eller negativt. Det jag däremot såg som någonting negativt var att coop hade stängt idag, trots att det uttryckligen står på deras väggar att de har öppet från 11 till 23. Så jag fick inte mina efterlängtade kakor. Nu längtar jag efter annat istället.


jag är som en inneboende, jag hyr ett möblerat förråd...

Är för tillfället inhyst i ett förrådsutrymme med bordellröda medaljongtapeter och med skriskor utan skydd för sina vassa blad hängande över mitt huvud. Sover tryggt där. Trots allt som hänger över mitt huvud. Cykelhjälmar tex.

Dugg

Tanken var att jag skulle förbereda mig lite, planera vad som ska stå, så jag inte står här utan något att säga. Men eftersom det ändå finns så många som säger saker utan att ha något att komma med och mina anteckningar ligger på nedre våningen och jag försöker bli en spontan person (inte ett kontrollmonster) så sitter jag här nu.

Och kommer inte på ett dugg.


Lurad

   Folk har säkert lurat i mig både ett och annat genom tiderna. Idag vet jag tex. att månen är en ost även fast många har försökt övertyga mig om att så inte är fallet. 

   Och det är därför jag siktar mot stjärnorna. För jag har så många smörgåsrån att fylla. Frågan är bara var jag får tag på päronskivor att ha till?

 

Men mest lurar man kanske sig själv... 


Förmågan...

...att aldrig vara nöjd.

Jag säger förmåga, för jag vill inte kalla det ovana eller brist. Jag vill se positivt på saker. Hur man nu vänder missnöje till en fördel. - Det förstås, om människan aldrig var missnöjd skulle vi aldrig göra några framsteg. men då gäller det att man är en drivande och handlingskraftig person. Med ett stort mått envishet i bakfickan. Eller kanske pengar eller ett respektingivande vapen (fast jag tycker bättre om att avväpna människor. Helst med min charm som blankpolerat vapen). Det kan nog vara så att mänskligheten oftast (exemplen på motsatsen är otaliga...) tjänar på missnöje, men att det kan vara ganska irriterande för den enskilda individen.

Man borde helt enkelt vara en superhjälte.

 

Dagens fråga: Får man det man behöver eller tar man (och nöjer sig) det man får?

 

Kanske tar jag upp det nästa gång.

 

(Och behöver man det man får?)


hits